Het leerproces van onze huidcellen

Aan de oppervlakte van de huid worden voortdurend cellen afgestoten en vervangen door cellen uit de onderste lagen. Dit is een natuurlijk proces en de levensduur van een huidcel is ongeveer 28 dagen. De cellen schuiven door celdeling van de onderste lagen steeds hoger naar de oppervlakte (van basaalcel naar stekelcel naar korrellaag naar gele laag naar uiteindelijk de hoornlaag).

Tijdens dit proces verandert ook de vorm en samenstelling van de cel. Deze wordt steeds platter en bevat steeds meer hoornstof om uiteindelijk in de hoornlaag een goede bescherming te geven tegen het binnendringen van ziektekiemen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de cellen tijdens hun transformatie in iedere laag informatie opdoen en “leren”. Zoals een baby, peuter alles moet leren om als volwassene te kunnen functioneren, zo leren onze huidcellen ook in 28 dagen hoe ze als volwassen cel aan het huidoppervlak hun beschermende functie kunnen uitoefenen. Is dat niet bijzonder???

Wat gebeurt er nu als we veelvuldig laten (chemisch) peelen, laseren of een microdermabrasie behandeling laten doen? De opperhuid wordt hiermee beschadigd, dus de huid gaat versneld cellen delen om de schade te repareren. Het resultaat is dat er “onrijpe” huidcellen al na 2 dagen op de opperhuid ligt. Deze cellen hebben niet het leertraject doorlopen (van 28 dagen via de verschillende lagen) en kunnen daarom niet naar behoren functioneren.

Na een peeling, laser- of dermabrasiebehandeling zie je een opgefriste, babyzachte huid maar in werkelijkheid zijn het onrijpe cellen en de beschermfunctie van de huid is zwaar verstoord. Er kunnen daarbij allerlei complicaties voorkomen, zoals roodheid, milia (gerstekorrels), herpes infectie of een bacteriĆ«le infectie. Willen we dit??? Die keuze laat ik verder aan iedereen zelf over…….

Maar wat ik in deze blog met jullie wil delen, is het prachtige mechanisme in de huid, het leerproces van de cellen, hoe mooi de natuur het zelf geregeld heeft. Daar blijf ik me over verwonderen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *