Het verschil tussen Xanthelasma en milia

Deze week ontving ik een mevrouw (geen bestaande klant) die een telefonische afspraak met mij had gemaakt voor het verwijderen van milia (gerstekorrels) bij de ogen. Meteen bij binnenkomst zag ik al dat zij geen milia had, maar last had van Xanthelasma. Een aandoening die door een schoonheidsspecialiste niet kan en mag worden behandeld!

Des te schokkender vond ik haar verhaal dat zij ooit bij een salon was geweest waar men heeft geprobeerd deze vetophopingen te verwijderen, wat natuurlijk niet lukte. Gevolg: 2 blauwe ogen, geen resultaat en geen goed advies waardoor deze mevrouw nog steeds dacht dat ze milia had.

Hoewel ik haar niet heb kunnen helpen deze ontsierende vetophopingen kwijt te raken, heb ik haar in ieder geval een juiste diagnose gegeven en haar doorverwezen naar een dermatoloog. Hier was zij mij dankbaar voor en ging toch tevreden de deur uit.

Wat is Xanthelasma (palpebrarum)?

xanthelasmaHet is een onschuldige, doch ontsierende ophoping van cholesterol in de ooglidhuid. Door de gele kleur zijn ze erg opvallend en worden (cosmetisch) als storend ervaren.

Meestal ontstaan Xanthelasmata in de binnenooghoek naast de neus, maar ze kunnen zich uitbreiden naar de rest van het ooglid. Hoewel de meeste mensen met Xanthelasmata geen afwijkingen hebben in de vethuishouding van het lichaam, zal de huisarts of dermatoloog hier mogelijk wel een bloedonderzoek naar laten doen.

Alleen een dermatoloog kan deze aandoening behandelen (o.a. met  een trichloor-azijnzuur (TCA) oplossing). Echter, na verloop van tijd komen de plekken doorgaans weer terug.

Wat zijn milia?

351-milia_51655_lg1Een milium (mv: milia) is in de volksmond beter bekend als “gerstekorrel”. Milia zijn kleine holten onder de opperhuid, die gevuld zijn met verhoornd celmateriaal (keratine).

Milia zijn onschuldig, maar kunnen ook als cosmetisch storend worden ervaren. Milia zijn kleine witte bultjes / korreltjes ter grootte van een speldenknop in of op de huid. Vaak komen ze voor rondom de ogen en op de wangen.

Het is (nog) niet helemaal duidelijk waardoor milia ontstaan. Maar een combinatie van een te sterke verhoorning van de huid en te weinig vocht geeft een verstopping van de talgklieruitvoergangetjes in de opperhuid waardoor deze bultjes kunnen ontstaan.

Ik raad af om deze gerstekorrels zelf uit te knijpen. Dit kan beschadiging van de huid, littekens of zelfs een infectie veroorzaken.

Het is noodzakelijk om met een steriel naaldje een minuscuul openingetje te maken in de huid, zodat de milium veilig verwijderd kan worden. En hier kan ik u wel mee helpen!

4 thoughts on “Het verschil tussen Xanthelasma en milia

  1. Bedankt, voor de inlichting, heb 2kleine aan beide ogen, heb een afspraak bij de oogarts, daar de dermatoloog, veel te lang wachten,. Is dit een goede beslissing om daar naartoe te gaan.

    Mvg Hoylaerts magda

  2. Ik heb ook zo een millia bolletje tussen mijn neus en oog, kan ik hier zelf een klein gaatje in prikken en het heel zachtjes proberen uitduwen? En dan erna een douche nemen zodat het proper is of? Want het lijkt me echt niet de moeite om daarvoor naar de dermatoloog te gaan… het is zo groot als een klein puistje

    • Hoi Jos, moeilijk om het te beoordelen zonder beeld. Maar zoals jij het beschrijft lijkt het inderdaad op een gerstekorrel. Als je het zelf wilt behandelen, gebruik dan wel een steriel naaldje, prik niet recht in het bobbeltje maar maak heel oppervlakkig een minuscuul sneetje waarna je het gerstekorreltje voorzichtig kunt uitduwen. Maar is er geen schoonheidsspecialiste of huidtherapeute in de buurt die jou ermee kan helpen? Een dermatoloog zal hier niets mee doen. Het is een klusje van 1 minuut. Ik hoop dat ik je voldoende geïnformeerd heb. Succes!

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *