Wat u moet weten over Botox

Heeft Botox toch nadelen?

Een paar kleine prikjes en je rimpels verdwijnen als sneeuw voor de zon. Botox heeft vele fans, en dat is niet voor niets. Maar minder bekend is dat Botox toch ook een paar schaduwkanten heeft.

Botox, de populaire afkorting van het middel botuline toxine, is een van de krachtigste gifstoffen in de natuur en doodsoorzaak van vissen en eenden in de vijvers tijdens hete zomers! Maar Botox is vooral bekend als rimpelvervager. De stof blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren. Wanneer spieren niet meer bewegen, blijft ook de bovenliggende huid bewegingsloos. Daardoor verdwijnen mimiek-rimpels als sneeuw voor de zon. Het effect is tijdelijk, na drie tot zes maanden is het middel uitgewerkt. Botox werkt met name goed bij expressierimpels zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels.

Ook kan Botox als medische toepassing een positief effect geven bij o.a. tandenknarsen, putjes in de kin, migraine en overmatig zweten.

Ongewenst effect

Botox werkt fantastisch, maar alleen wanneer het middel zeer exact gedoseerd ingespoten wordt op precies de juiste plek. Wordt er teveel ingespoten of mist de arts net het bedoelde spiertje, dan ontstaat een ongewenst effect. Zo kan bijvoorbeeld een ooglid omlaag gaan hangen, of er ontstaan zogenaamde “Dr. Spock wenkbrauwen”. Wordt er teveel botox in het voorhoofd gespoten, dan worden de wenkbrauwen niet subtiel gelift zoals de bedoeling was, maar zakken ze juist omlaag. Deze missers zijn niet blijvend; wanneer het middel is uitgewerkt verdwijnen ook de ongewenste effecten.

Maar de gladde, rimpelloze uitstraling die een goede Botoxbehandeling geeft, kan wel verslavend zijn. Wie eenmaal begint, wil vaak meer. Ook omdat andere rimpels opeens extra op gaan vallen wanneer bijvoorbeeld het voorhoofd volledig gladgestreken is.

Sneller oud door Botox

Er is nog weinig bekend over de nadelige effecten van Botox op de gezondheid op langere termijn. Er wordt gezegd dat Botox zonder problemen herhaaldelijk gebruikt kan worden, maar inmiddels is bekend dat het langdurig stilleggen van spieren atrofie veroorzaakt. De spier verschrompelt dan en dat wordt zichtbaar als een deukje in de huid. Op plekken waar de huid niet meer beweegt, neemt de doorbloeding af en gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Op die manier werkt Botox dus huidveroudering in de hand. Ook kun je er nieuwe rimpels van krijgen: andere gezichtsspieren gaan de functies van de uitgeschakelde spieren namelijk compenseren. Er ontstaan dan bijvoorbeeld rimpels op onnatuurlijke plekken, zoals aan de zijkant van de neus. Dit typische verschijnsel wordt ook wel een “botox-neus” genoemd.

Heel verhelderend voor mij waren de BNN documentaires van Sophie Hillebrand “Sophie in de kreukels” (2015) en de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over Botox (NPO, december 2015).

Onze levensverwachting wordt steeds hoger, dus mocht je besluiten om met Botox te beginnen, denk er dan ook eens over na  wanneer je er weer mee wilt stoppen.

Bron: Beautyspot, Mariëlle Seegers

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *