Tattoo: lichaamsversiering of lichaamsverminking?

Al 7000 jaar geleden werd er getatoeëerd maar over de gevolgen van deze oeroude tradities is niets bekend. Mensen werden destijds niet zo oud.

Tattoos dienden om onderscheid te maken tussen de verschillende stammen en rangorde. Maar tattoos hebben ook veel symbolische betekenissen (bij bv. zeemannen en gevangenen).

Tegenwoordig is het zetten van een tattoo een echte trend. Echter, recentelijk komen er steeds meer zaken aan het licht met betrekking tot gezondheidsrisico’s van tattoos.

Kleurstoffen belasten het hele lichaam

Het is al sinds 2014 bekend dat de huidtemperatuur op de plek van de tattoo hoger is. Dit duidt op een verhoogde activiteit van het immuunsysteem. Op langere termijn verwachten artsen dan ook een toename van auto-immuunziektes.

De Universiteit van Regensburg (Duitsland) heeft 20 zwarte kleuren getest en ze bevatten allemaal (op één na) carbon black, dus roet. De kleurstoffen zijn belastend en schadelijk voor de gezondheid. Ze bevatten toxische of kankerverwekkende stoffen.

Ook cadmium is teruggevonden, wat zeer giftig is voor de nieren.

De kleur rood geeft de meeste onverdraagzame reacties. Het zijn dezelfde rode pigmenten die ook in autolakken van Ferrari worden gebruikt!

Problemen met diagnose

Slechts een deel van de verwerkte kleurstoffen vormen de tattoo in de huid en wordt ingekapseld. De overige pigmenten gaan zwerven door het lichaam en zouden moeten worden afgebroken en uitgescheiden door de lever, nieren, blaas en lymfe.

De werkelijkheid is dat artsen kleurpigmenten hebben teruggevonden in de lymfeknopen. Die zwarte pigmenten werden aangezien voor metastasen (uitzaaiingen) van kanker, waardoor de lymfeknopen vaak operatief werden verwijderd.

Gelukkig begint de medische wereld opmerkzaam te worden op het feit dat kleurstoffen van tattoos opgeslagen kunnen zijn in de lymfeknopen.

Spijt van een tattoo?

Als men een tattoo wil laten verwijderen kan dat via meerdere laserbehandelingen. Hiermee komt het gezondheidsprobleem alleen nog maar erger in het geding. De laser “schiet” de kleurstoffen van de tattoo kapot in vele kleinere deeltjes. Deze kleinere pigmentenmoleculen gaan zich, na zo’n laserbehandeling, weer verspreiden door het lichaam om opgeruimd te worden met wederom een grote belasting voor het immuunsysteem.

Lange termijn risico’s?

Wetenschappers die onderzoek doen naar de effecten van tattoos zeggen dat de gevaren hiervan misschien niet op korte termijn zichtbaar of merkbaar zijn, maar op lange termijn in het hele lichaam problemen kunnen geven.

Dus bij (vage) gezondheidsklachten, is het verstandig om aan de arts te melden als je één of meerdere tattoos hebt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *