Verstandig genieten van de zon

verstandig genieten van de zonWat hebben we een prachtige maand maart achter de rug en wat hebben we al heerlijk kunnen genieten van de zon.

In dit artikel vertel ik over de natuurlijke bescherming die onze huid biedt. In een volgend artikel zal ik meer vertellen over het gebruik van zonnebrandproducten en het verschil tussen synthetische UV filters en natuurlijke, reflecterende micropigmenten.

Laten we hopen dat de lente en zomer ons nog veel zonneschijn zullen bieden, want zonnestralen zijn van levensbelang en ze werken positief op ieders humeur.

Voordelen

Andere voordelen van zonneschijn zijn dat het bij de mens de bloedsomloop activeert, de ademhaling en het functioneren van de klieren. De zon beïnvloedt ons immuunsysteem en stimuleert belangrijke stofwisselingsprocessen in onze huid. Bovendien zorgt de zon op onze huid voor omzetting van pro-calciferol in vitamine D.

Nadelen

Maar een teveel aan zonbestraling kan schadelijk zijn. Wanneer we te veel en te lang in de zon verblijven kan dat nogal wat gevolgen hebben zoals zonnesteek, aantasting van het immuunsysteem waardoor een herpesinfectie kan uitbreken, de haren verbleken en worden bros, zonnebrand, voortijdige veroudering van de huid en het ontstaan van huidtumoren.

De natuurlijke bescherming van de huid

Wanneer we verstandig genieten van de zon, is de huid in staat zichzelf behoorlijk te beschermen. Maar de huid heeft in ieder geval een bepaalde tijd nodig om deze zelfbescherming op te bouwen. Helaas hebben we niet zoveel tijd en de zon trekt zich van onze werkschema’s ook niet zoveel aan. De zon schijnt terwijl wij werken en laat verstek gaan wanneer wij vrij zijn (hoewel we de afgelopen maand met mooie weekenden niets te klagen hadden).

Onze huid beschermt zichzelf op een natuurlijke manier door:

  • het zweet, dat als een spiegel de UV straling reflecteert
  • de hoornlaag die zich kan verdikken en daarmee een eerste barrière vormt
  • het aanwezige pigment, want door bruin te worden is de huid beter bestand tegen UVA en UVB straling

De poortwachters in de huid

Maar we hebben nog een extra bescherming in onze huid: de cellen van Langerhans (niet te verwarren met de Eilandjes van Langerhans, die zorgen voor insuline-aanmaak). De cellen van Langerhans liggen als een ragfijne spinnenwebstructuur in onze opperhuid. Bij het binnendringen van infectiekiemen of chemische stoffen (zoals o.a. synthetische UV filters) mobiliseren zij het immuunsysteem. De cellen van Langerhans zijn als het ware de cellen die op de uitkijk staan en alarm slaan als er indringers zijn, onze poortwachters in de huid.

Bovendien kunnen deze poortwachters ook kankercellen herkennen, “arresteren” en afvoeren naar het lymfesysteem. Geweldig toch??!!

Zoek de schaduw bijtijds op

Wanneer wij echter in de volle zon verblijven trekken de ragfijne, wijde vertakkingen van de cellen van Langerhans zich dieper terug in de huid en daarmee verliezen we dus (tijdelijk) ons prachtige beschermsysteem. Zodra we weer  de schaduw opzoeken, komen de cellen van Langerhans, de poortwachters,  langzaamaan weer terug in onze opperhuid. Reden temeer om op het heetst van de dag de schaduw op te zoeken. Kijk naar het gedrag van mensen  in zuidelijke landen: tussen de middag genieten zij van een uitgebreide lunch in de schaduw of van een verkwikkende siësta binnenshuis.

Dus laten we verstandig genieten van de zon, laten we ons gezonde verstand blijven gebruiken en denk aan die prachtige cellen van Langerhans die ons kunnen blijven beschermen als we bijtijds weer de schaduw opzoeken (tussen 11 en 15 uur).

Leave a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *