Regulatieve huidtherapie

Regulatief is het tegenovergestelde van symptomatisch. Stel, u bent met uw auto onderweg en op het dashboard gaat een rood lampje branden.
Als u symptomatisch handelt, draait u het lampje eruit zodat het rode lampje niet meer brandt. Als u regulatief handelt, gaat u naar de garage waar de oorzaak wordt opgeheven waarna het rode lampje ook niet meer brandt.
Daar in het geval van een defecte auto de waarschuwing met het rode lampje onmiddellijk optreedt, hebben we geleerd dat het verkeerd is alleen het symptoom uit te schakelen. We weten dat de oorzaak van het rode lampje een mankement in het mechanisme betekent.

Symptomatisch

Echter bij de verzorging van onze huid bezwijken we vaak voor de verleiding om zo snel mogelijk resultaat te willen zien. Daarbij houden we geen rekening met bijwerkingen en nadelige gevolgen op lange termijn. Dit is de symptomatische aanpak van de cosmetische industrie die zich bezighoudt met de ouder wordende huid. Er zijn ontwikkelingen gaande, die proberen het natuurlijke herstelmechanisme van de huid te provoceren (bv. mechanische peelings, vitamine A-zuur of fruitzuren). Hierdoor worden zowel de hoornlaag als de epidermis in meer of mindere mate ernstig beschadigd. Deze “verwonding” brengt een genezingsproces (regeneratie) op gang vanuit de basaalcellenlaag. Wetenschappelijk is echter al bewezen, dat de huid slechts over een beperkt aantal basaalcellen beschikt, die het beschadigde weefsel kunnen herstellen. Wanneer de huid steeds op provocerende manier wordt beschadigd en om die reden moet regenereren, leidt dat logischerwijze tot een voortijdig verbruik van onze basaalcellen. Door beschadiging van de huid verkrijgen we inderdaad een kortstondige, optische “verjonging” van de huid, maar de prijs is een voortijdige “veroudering” van de huid!

Regulatief

Bij regulatieve huidtherapie wordt daarentegen onderzocht wat de specifieke oorzaken zijn van het vervroegd ouder worden van de huid. Vaak zien we een duidelijk gebrek aan voedingsstoffen in de huid veroorzaakt door stofwisselingsstoornissen, UV-bestraling, maar ook door verhoogde lichamelijke en geestelijke belasting. Rosel Heim nature & science probeert deze oorzaak op te heffen door de huid voldoende van voedingsstoffen te voorzien in de vorm van bio-aminen. Op deze manier wordt het gebrek aan voeding, storing in de celstofwisseling en weefseldefect opgeheven, waardoor een optische verbetering van het huidbeeld wordt bereikt zonder negatieve bijwerkingen op de lange termijn.